Zelený čtvrtek Brno- 18 dubna 2019

Přesně na Zelený čtvrtek narazí hostinští v celé České republice sudy se Zeleným pivem – nejslavnější speciální třináctkou, která se vaří v pivovaru Starobrno už čtrnáct let. Zelené půllitry tak znova přivítají svátky jara. Letos mají milovníci piva v Čechách a na Moravě k dispozici 4 500 hektolitrů, na Slovensku pak 510 hektolitrů Zeleného piva.
Přípravy na Velikonoce v pivovaru Starobrno začínají dlouho dopředu. Zelené pivo se letos vařilo 19. února a na jeho přípravě se podílel i nový sládek Starobrna Svatopluk Vrzala, který je jedním z pamětníků z doby, kdy s ním ve Starobrně začínali.
 Třináctka Zelené pivo se celých dlouhých čtrnáct let připravuje podle stále stejné receptury. Vaří se z kvalitní vody, speciálního světlého ječného sladu z Moravy a žateckého poloraného červeňáku (chmele) tradičním způsobem na dva rmuty. V přesně daný okamžik se při vaření do mladinové pánve přidává speciální bylinný výluh z několika druhů bylin. Při přípravě koncentrovaného a silného výluhu se pečivě hlídá doba kontaktu bylin s vroucí vodou. Svou sílu speciální pivo získává spodním kvašením po dobu osmi dnů. Poté při teplotě okolo jednoho stupně Celsia několik týdnů dozrává, čímž se chuťově zakulacuje a získává typický buket a říz. Do piva se přidává i likér. „Zelená barva našeho piva je tedy kombinací několika důležitých faktorů. Používáme světlý ječný slad, vyráběný pouze pro tuto příležitost. Nezbytností je bylinný výluh a likér. Suroviny a ingredience spolu s unikátní technologií dělají Zelené pivo tím, čím je,“ konstatoval výrobní ředitel Milan Schramm.
Letošní novinkou je Starobrno piknik se speciálním velikonočním menu v košíku a Zeleným pivem. Koná se v Otevřené zahradě pod Špilberkem ve třech turnusech: 13:00 – 15:00, 15:30 – 17:30 a 18:00 – 20:00 hodin. V ceně vstupenky za 299 korun pro dva je zapůjčení deky a piknikového koše, který obsahuje velikonoční menu pro dva, nálepky na vajíčka, pomlázku a poukaz na dvě Zelená piva. Další piva budou na místě k dokoupení.
Zdroje: pivni info, starobrno cz , zelenepivo cz

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Festival minipivovarů-První Pivní Máj (Břevnovský Klášter)-04-05/09/2021

TOP - 5 pivnislavnosticz září 2019

Pivovar Platan slaví 480 let

Zimní pivní festival Oslavany

Počernický Oktoberfest 2019- 11.10.2019 - 20.10.2019

Den otevřených dveří pivovaru Ferdinand 2023

Den otevřených dveří v Chrámu Chmele a Piva Žatec

Pivní Kamenice nad Lipou - 06.09.2019 - 07.09.2019