IV. Otevřená vrata v pivovaru Moravia Brno - 13. dubna

Pivovar Moravia - Kytnerova 403/5, Brno, Brno-Medlánky, Jihomoravský kraj
Pivovar Moravia Brno

Původní pivovar Moravia (zal. 1898) stával v místech mezi ulicemi Kotlářská a Dřevařská a v době svéhoho vrcholu vařil asi 200 tisíc hektolitrů piva ročně, což z něj dělalo druhý největší pivovar v Brně. Jednalo se převážně o dobu první republiky, která přála rozvoji pivního průmyslu. Ke specialitám pivovaru Moravia ve dvacátých letech minulého století patřilo čtrnáctistupňové světlé exportní pivo Zlato Moravy a šestnáctistupňové speciální tmavé pivo Bavaria. Pivovar však dostihla hospodářská krize v roce 1933 a byl nucen výrobu zastavit, později v roce 1943 došlo k fúzi se starobrněnským pivovarem a došlo k definitivnímu zániku, kdysi slavné značky pivovaru Moravia.
Nikdo už dnes nezjistí, jak pivo Moravia před sto lety chutnalo. Pivovar samotný byl navíc bohužel kompletně srovnán se zemí a zůstala po něm jen správní budova paláce Morgensternových a budova tehdejší sladovny, která se částečně dochovala a své zázemí zde má druhý pivovar LUCKY BASTARD. Můžeme si tak jen domýšlet, na základě historických fotografií a útržkovitých informací o techologickém vybavení, jaké pivo zde tehdy vyráběli. Odkaz však neznamená nalezení původní receptury piva Moravia v podlaze sladovny. Ostatně ani sto let stará receptura by nám rekonstrukci chuti neumožnila - suroviny i technologie pro výrobu piva se od té doby značně změnily.
V roce 2016 (po 118 letech), byla značka PIVOVAR MORAVIA obnovena v již zmíněné původní budově sladovny na Kotlářské a v září 2017 zahájena výroba v Brně-Medlánkách s ročním výstavem 9 000 hl zlatavého moku. Hned na počátku jsme si zadali jasný cíl – vařit výborná, chuťově zajímavá spodně kvašená piva, tzv. ležáky. A samozřejmě nejen vařit, ale také nabízet milovníkům tohoto zlatavého moku k uhašení žízně a prožitkům ve chvílích pohody při posezení s přáteli nad orosenou sklenicí našeho řemeslného piva. Proč řemeslného? Protože u nás vše děláme poctivě, s řemeslným umem, dovedností a úctou k tradici. A přesto, že tradice je pro nás zavazující, chceme vyrábět piva, kterou budou nad ostatním svým charakterem vynikat. Tedy piva zajímavá, ke kterým se budete rádi vracet.
Zdroje: pivni info , pivovar-moravia ,

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Festival minipivovarů-První Pivní Máj (Břevnovský Klášter)-04-05/09/2021

TOP - 5 pivnislavnosticz září 2019

Kostelecký pivní festival

Klášterní pivobraní Praha-Kostel sv. Tomáše- 25/10/2019

Zimní pivní festival Oslavany

Roztocké pivní slavnosti 2022

Pivovar Platan slaví 480 let

5. výročí pivovaru Kamenice nad Lipou 2022

Den otevřených dveří pivovaru Ferdinand 2023